Новината пръв обяви Вили Лилков в изявление пред медиите.  В рамките

...
Новината пръв обяви Вили Лилков в изявление пред медиите. 
В рамките
Коментари Харесай

Бял дим в СОС: Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС ще е временен председател до юли

Новината пръв разгласи Вили Лилков в изказване пред медиите. 

В рамките на три месеца преди това общинарите от ПП-ДБ- " Спаси София " не съумяха да реализират съгласие с ГЕРБ-СДС за тип коалиция, сходна на партньорството на национално равнище. Не се получи и опитът да обезпечат болшинство с Българска социалистическа партия, откакто ръководещите демонтираха елементи от Паметника на Съветската войска и го реалокираха отвън София.

Хронология на гласуванията

До момента СОС отхвърли да избере за ръководител първия посочен претендент от ПП-ДБ-СС - Борис Бонев .

При седмия опит изборът да бъде сполучлив политическата група, която завоюва изборите в столицата, смени кандидатурата си и предложи различен консултант - Цветомир Петров . И той не съумя да събере нужните гласове.

Останалите политически групи в СОС, като се изключи ГЕРБ-СДС и " Синя София ", предложиха свои претенденти. " Възраждане " издигнаха Деян Николов , Българска социалистическа партия - Диана Тонова , а Има Такъв Народ - Пламен Данаилов

На последните събирания на СОС от партията на Костадин Костадинов не предложиха собствен претендент, до момента в който Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ продължаваха да упорстват на своите номинации.

При последния избор най-голям резултат реализира Цветомир Петров - 26 гласа от нужни 31 за болшинство, т.е. на  " Продължаваме промяната-Демократична България " и " Спаси София " не доближават 8 гласа за поддръжката на тяхна номинация. 

След последните политически съвещания столичните общинари бяха на крачка да се схванат.

След тях обаче Деян Николов от " Възраждане " разгласи, че се гласи  " сглобка " на локално равнище сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ-СС, за която левицата била нужна като " смокинов лист ". Ваня Григорова от Българска социалистическа партия също разгласи, че има " от малко малко цялостен консенсус " да бъде подсилен представител на " Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София) " и добави, че тя персонално " в никакъв случай няма да го стори ".

На идващия ден Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия излезе с контрапозиция, че не взе участие в никакви ангажименти с най-голямата грипа в СОС, нито с ГЕРБ.

Днес пред медии в парламента лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че  " общинските съветници на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет не би трябвало да подкрепят претендент за ръководител, препоръчан от ПП-ДБ-СС , а би трябвало да си предложат Диана Тонова и да не гласоподават за различен претендент. "

Тя уточни, че сега градската организация и Ваня Григорова оспорват изборите и желаят съдът да ги анулира. Според Нинова, да подкрепиш тези хора, за които твърдиш, че са нелегално определени, е висша форма на двуличие.

" На второ място - стотици софиянци и хиляди хора в страната се оповестиха срещу разрушаването на монументи и в частност Паметника на Съветската войска. Ние правихме живи вериги, когато счупиха плочата и я възстановихме със лични средства. Обжалвахме всички дейности. Обявихме се за опазване на всички монументи и че това е подигравка с историята. И в случай че през днешния ден някой от нашите общински съветници седне дружно с тези хора на масата, с цел да си разделят тортата с детските главички, е висша форма на липса на морал и изменничество към тези, които ги избраха ". 

" Ако през днешния ден някой от нашите общински съветници седне дружно с тези хора и поддържа общ ръководител, на масата да си разделят тортата с детските главички и крачета, е висша форма на липса на морал и на изменничество към тези, които ги избраха ", разяснява Нинова. " Имат си сглобка на национално равнище ГЕРБ и ПП-ДБ, да си я създадат и в София ", добави още тя.

Попитана дали имат информация за сходна смяна в държанието на общинските съветници от Българска социалистическа партия, Нинова сподели: " Да, имаме, че някои от тях са подготвени да поддържат ". На въпрос дали Българска социалистическа партия е подготвена за нови избори в София, в случай че не се реализира изборът, тя удостовери.

От централата на ГЕРБ пък преди дни излязоха с декларация, че групата им в СОС " декларира изрично, че не взе участие нито в " сглобки ", нито в " заварки ". Лидерът на партията Бойко Борисов дори настоя да се отиде на нови избори в София , като се базира на експертизите на съда за изчезнали флашки и заключи, че вотът е бил манипулиран. 

След като три месеца няма ръководител на Столичния общински съвет, който да свика съвещание, се отива на нови избори, изясни през вчерашния ден пред изборният специалист проф. доктор Красимир Калинов , някогашен член на ЦИК. Според специалиста има възможност да се стигне до нови избори освен за общински съвет, само че и за кмет: 

" Съдът има наставление да се броят в протоколите единствено гласовете, дадени по електронен път, и да се съпоставят с флашките. Хартиените бюлетини не се броят.... Най-важното е, че подписите, с които са подписвани резултатите от машините, не са квалифицирани, което значи, че всеки може да си поправя резултатите. Все едно не е подписана флашката.... Лошо се съхраняват изборните материали - бумаги, флашки, бюлетини - нищо не е подредено ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР